Hoe schrijf je een goed script?

Onze tips voor het schrijven van een sterk script


Video is een krachtige marketing tool wanneer je dit op de juiste manier inzet. Het is daarom van cruciaal belang dat je een goed script schrijft. Maar hoe doe je dit? Wij delen graag onze beste tips voor het maken van een sterk script dat impact kan maken.

Bepaal de gewenste actie van de kijker in het script

Het klinkt heel eenvoudig en voor de hand liggend en misschien wordt het daarom verbazingwekkend vaak vergeten. We zien elke dag een ongelooflijke hoeveelheid online content voorbij komen. Dus je moet ontzettend goed je best doen om impact te maken op de kijker. Maar wat betekent dat eigenlijk: “impact maken”? Het betekent dat je een verandering teweeg brengt. Je wilt namelijk niet dat je kijker lekker verder scrolt en zijn dag gewoon voortzet na het bekijken van je video of animatie. Je wilt dat hij of zij écht iets gaat doen! Wij geloven dat een video met een goed script de kijker in beweging kan brengen. Dit kan van alles zijn, zoals een aankoop, een klik of een verandering van gedachten. We willen de kijker tot actie aanzetten. Daarom is belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben en een antwoord te hebben op de vraag: Wat wil ik dat een kijker doet na het zien van mijn animatiefilm? Om er zeker van te zijn dat dit ook aansluit met jouw doelstellingen is het noodzakelijk om een contentstrategie te hebben voordat je begint met het maken van content. Om je daarmee te helpen hebben we een blog geschreven met een stappenplan voor een goede contentstrategie.

Houd je script simpel

Kan je het idee voor je animatie in één zin uitleggen? Er valt altijd veel te vertellen. Helaas proberen veel bedrijven alles in één keer te zeggen. Dit verzwakt de impact van je primaire boodschap en zorgt ervoor dat het concept een wollige abstractie wordt, vaak gevuld met veel vakjargon. Duidelijk voor jou, maar niet voor je publiek. Een eenvoudige regel om te hanteren: als alles belangrijk is, is niets belangrijk. Simpelweg omdat niets opvalt. Eenvoud is dus essentieel. Focus je op de primaire boodschap, want alleen een duidelijk en concreet merkverhaal leidt tot een duidelijke en concrete film. Een verwarde kijker onderneemt simpelweg geen actie.

Gebruik emotie in je script

Denk terug aan de films uit je jeugd en de scènes die het meest zijn blijven hangen. Wedden dat deze scènes emotioneel geladen zijn? Je herinnert je waarschijnlijk zoiets als Simba die in de lucht werd opgetild in 'The Lion King'. Een wereldberoemde scene. Waarom? Het is een scène die vol zit met zorgvuldig opgebouwde emotie. Emotionele momenten worden herinneringen die blijven hangen, want mensen zijn emotionele wezens. Emotie zorgt voor verbinding en biedt kansen om een band te scheppen tussen merk en klant. Logica ondersteunt een merkverhaal en onderbouwt de geloofwaardigheid. Maar hoe sterker emoties worden overbracht, hoe groter de verbondenheid zal zijn met het merk. Hiernaast is het ook zo dat deze associaties de deelbaarheid vergroten. Emotionele onderwerpen zetten mensen aan tot praten.

Gebruik een spanningsboog in je script

Verhalen vertellen is zo oud als de mensheid zelf. Verhalen zorgden er altijd voor dat informatie correct werd overgedragen aan toekomstige generaties. Het is de oudste manier om informatie te verpakken. Maar wat maakt een verhaal een goed verhaal? Een verhaal dat echt blijft hangen heeft altijd een spanningsboog die bestaat uit pieken en dalen. In een goed verhaal wordt spanning en emotie dus altijd opgebouwd tot het een climax bereikt en dan wordt deze ook weer geleidelijk afgebouwd. Er zijn veel verschillende soorten spanningsbogen. Zorg dus dat je een spanningsboog gebruikt die aansluit bij jouw merkverhaal.

Relevante content bevindt zich in de 'sweet spot'.


Vind de ‘sweet spot’

Wanneer je goed hebt nagedacht over een contentstrategie weet je ook dat de kijker alleen maar geïnteresseerd is in een oplossing voor zijn of haar probleem. Om ervoor te zorgen dat jouw content ook daadwerkelijk een probleem op kan lossen moet je ervoor zorgen dat je weet waar de sweet spot zich bevindt. Waar komen boodschap, publiek en merk samen? De sweet spot is een nauwkeurig afgemeten gebied waar jouw content optimaal werkt.

Co-creatie

Bij TILT zijn we ervan overtuigd dat co-creatie ten goede komt van de kwaliteit. Er zijn namelijk verschillende perspectieven waar je rekening mee dient te houden. Jij weet alles van jouw bedrijf of merk maar de maker van de video kijkt hier objectief naar en ziet andere dingen dan jij. Alleen door efficiënt samen te werken haal je het maximale uit een script en weet je zeker dat het goed aan zal komen bij de kijker. Dat is namelijk precies wat je wil, impact maken. We houden tijdens een (pre)productieproces daarom altijd rekening met verschillende feedback momenten zodat iedereen de tijd heeft om het script te optimaliseren. Wanneer iedereen echt 100% tevreden is gaan we pas over tot productie van je video of animatie.


Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je aan de slag met jouw unieke merkverhaal? We helpen je graag met het maken van een uniek en sterk script.

Blog

we delen graag
onze inzichten

Waarom een animatie laten maken?
De play button is al jaren de meest onweerstaanbare call to action. Video en animatie zijn niet meer weg te denken uit het digitale landschap. We willen tenslotte allemaal ons verhaal vertellen om ons merk te versterken en betrokkenheid te creëren. Animatie is het ideale middel om dit te doen.
Bedrijfsvideo als investering
Video is altijd al het meest efficiënte gereedschap geweest om je merkverhaal te vertellen. Investeer in video en vergroot je naamsbekendheid, online vindbaarheid en je conversie. We leggen je graag uit hoe je video voor je kan laten werken binnen jullie organisatie.
Het belang van goede contentstrategie
Je hebt weinig aan sterke (visuele) content wanneer dit niet op de juiste manier wordt ingezet. Verhoog je conversie met een doordacht plan en zorg ervoor dat je de informatiebehoeften van je relaties kan vervullen op de plekken waar ze het nodig hebben.

kennismaken of delen?