Het belang van goede contentstrategie

Maak klanten van je bezoekers

Wanneer je een animatie of video laat maken wil je dat jouw content simpelweg het beste antwoord op een vraagstuk is. Maar alleen de vraag beantwoorden is niet voldoende. Een strategie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je je doelgroep niet alleen helpt, maar ook inspireert, verrast en uiteindelijk verandert in een klant. Een contentstrategie helpt je in dat geval om overzicht te creëren in een langetermijnvisie. Een belangrijke en vaak ondergewaardeerde taak want zonder dit contentplan schiet je als bedrijf of merk met losse flodders en zal je waarschijnlijk de gewenste doelstellingen niet behalen. Toch zien we in de praktijk dat het merendeel van de bedrijven geen gebruik maken van een dergelijke strategie. Dit is zonde want de resultaten vallen in dat geval meestal tegen. Bij het bepalen van je contentstrategie denk je dus na over het doel van je content, wanneer je dit wilt publiceren, wie of wat je daarmee wil bereiken en via welke kanalen je dit wilt gaan doen. Eerst je plan, dan je content. Zo weet je wat je moet maken, zorg je voor meer bezoekers, klanten en de gewenste conversie. De voordelen van een contentstrategie en hoe je dit het beste kan doen leggen we je graag uit.


De voordelen van een goede contentstrategie


Het voegt waarde toe

Je content heeft het beste rendement wanneer het een antwoord geeft op vragen van je bezoeker. Je wil niet je product verkopen, maar een oplossing voor het probleem van je leads of prospects. Enkel content creatie is niet meer genoeg. Je strategie is daarom leidend. En een goede strategie zorgt ervoor dat je de informatiebehoeften van je relaties snel en bondig kan vervullen op de plekken waar ze het nodig hebben. Dit is overigens ook een belangrijke pijler voor je ranking in de zoekmachines; geef mensen snel een antwoord op hun vragen en zorg ervoor dat ze zo lang mogelijk op je website blijven.


Het zorgt voor betere resultaten

Wanneer je hebt bepaald hoe, wat en voor wie je de content gaat maken en de resultaten die je daarmee wilt boeken is het aanzienlijk makkelijker om je doelstellingen te behalen. Het dwingt je namelijk om keuzes te maken, zorgt voor overzicht en daaropvolgend het beste resultaat. Enkel een animatie of bedrijfsvideo laten maken zonder een contentplan is zonde van de investering.


Het genereert meer bezoekers

Goed doordachte content wordt beloond door de zoekmachines. Wanneer je de resultaten van de geplaatste content ook bijhoudt en zonodig aanpast zal je nog sneller een goede positie binnen de zoekmachines bemachtigen. Hoe interessanter de content is, hoe beter deze zal scoren. Je potentiële klanten doen steeds beter onderzoek voordat ze overgaan tot de aankoop van je product of dienst. Geloof het of niet maar bijna elke aankoop in business 2 business begint met een zoekopdracht in Google. Zorg er dus voor dat je je klanten van dienst kan zijn op elk niveau van de klantreis. Dit is alleen goed te controleren met behulp van de juiste strategie.


Het maakt je dienst of product geloofwaardiger

Losse content zonder plan voelt meestal niet als één geheel. Dit gaat ten koste van de geloofwaardigheid van je merk. Wanneer alle content op elkaar is afgestemd is de bezoeker sneller geneigd om meer content op jouw kanalen te bekijken. Op die manier blijven bezoekers langer op je website en kan je een autoriteit binnen je vakgebied worden. Je zou het kunnen benaderen als een kleine branding toolkit waarin kleuren, fonts, formaten, etc. van tevoren worden ingekaderd. Ook geeft dit je de mogelijkheid om goed na te denken over je merkbeleving. Stel dus altijd regels op voor de ontwikkeling van je content.


Maar hoe maak je nou een content strategie?

Met behulp van het onderstaande stappenplan kan je een goed begin maken voor je eigen contentstrategie.


1. Doelstellingen

Wat wil je precies bereiken en waarmee? Waarom wil je dit doel bereiken? Wanneer wil je dit bereiken? Zo zijn er veel vragen die je jezelf kan stellen om tot een gedegen doelstelling te komen. Om het makkelijker voor jezelf te maken zou je gebruik kunnen maken van de SMART methode.

De vijf letters van SMART staan voor:

  • SPECIFIEK
  • MEETBAAR
  • ACCEPTABEL
  • REALISTISCH
  • TIJDGEBONDEN

Het moet haalbaar zijn en je wil er te allen tijde een deadline aan hangen om er toegewijd aan te kunnen werken. Ook is het belangrijk dat je doelstellingen te meten zijn, anders heb je weinig invloed op het resultaat. Je maakt het jezelf dus gemakkelijk door het zo concreet mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan 'naamsbekendheid opbouwen' of 'nieuwe leads genereren' of 'vindbaarheid verbeteren'. Duidelijke doelen stellen zal je op de lange termijn meer opleveren.

2. Leer je klant kennen

Om van waarde te zijn voor je potentiële klanten is het van belang om de behoeftes, pijnpunten en doelen van je klant in kaart te brengen. De makkelijkste manier om dit te doen is door letterlijk in gesprek te gaan met je doelgroep. Zo kom je erachter welke problemen je op kan lossen met jouw product of dienst, waar je potentiële klanten te vinden zijn en welke stijl en tone of voice het beste werkt om deze doelgroep aan te spreken. Met deze informatie kan je vervolgens je 'buyer journey' optimaal inrichten.


3. Buyer journey

De buyer journey is de reis die een potentiële klant maakt om uiteindelijk hopelijk een klant van jou te worden. Hoe beter je op de wensen en behoeften van die prospects kunt inspelen, hoe meer van deze prospects uiteindelijk kunnen groeien tot een klant. De potentiële klant kan zich immers identificeren met het probleem wat je beschrijft, maar ook de oplossing die je bedrijf te bieden heeft. Het is dus belangrijk om deze buyer journey uit te werken om het jezelf gemakkelijk te maken.


4. De 'sweet spot'

De meest waardevolle content bevindt zich precies op het snijvlak van wat jij wil vertellen of laten zien en wat jouw bezoeker graag wil horen of zien. Het bepalen van deze sweet spot is ook meteen onderdeel van je onderscheidend vermogen. Want al is je product of dienst nog zo goed, als je het niet op de juiste manier weet te presenteren heeft het weinig zin. Het is de ideale manier om ervoor te zorgen dat klanten het gevoel krijgen dat je iets komt brengen in plaats van iets halen. Om de sweet spot te vinden moet je dus begrijpen wat jouw unieke kennis of vaardigheden zijn en waar die de passie of pijnpunten van jouw klant raken. Wanneer je namelijk een probleem van een bezoeker op kan lossen met jouw expertise, dan heb je de sweet spot gevonden. En dit is precies de content die je wil delen.

5. Schrijf je merkverhaal

Elk bedrijf heeft een uniek verhaal en wanneer je dit op de juiste manier vormgeeft en vertelt geef je je merk of dienst een identiteit. Op die manier kan je mensen motiveren en in beweging laten komen. Storytelling is dus het middel bij uitstek om een brug te slaan tussen jou en je doelgroep. Om dit zo effectief mogelijk te doen hanteren we hiervoor meestal de volgende regels:

  • Maak van je klant de hoofdpersoon en gebruik de klantreis om jouw product als oplossing van het probleem te presenteren.
  • Vertel het verhaal wat schuilgaat achter de cijfers en verpak de feiten in emotie. Alleen emotie brengt de klant in beweging.
  • Speel op subtiele wijze in op de doelstellingen of dromen van de lezer zonder iets te proberen te verkopen en leg uit wat je bedrijf of dienst uniek maakt zonder te vertellen wat je bedrijf of dienst uniek maakt. Dit klinkt tegenstrijdig maar het is belangrijk dat je verbintenis met de doelgroep opzoekt. Dit werkt simpelweg niet wanneer de lezer het idee heeft dat je iets komt halen in plaats van brengen.
  • Gebruik van verrassingselementen en concrete voorbeelden wanneer dit mogelijk is.
  • Dit betreft ergens een ethische kwestie maar je kan overwegen om gebruik te maken van het Forer-effect om vertrouwen te creëren. Het principe dat mensen in gegeneraliseerde persoonlijkheidsbeschrijvingen geloven alsof het beschrijvingen zijn van hun unieke persoonlijkheid. Hoe meer uitingen je doelgroep ziet die relevant voor hem of haar zijn, des te meer meer het voelt alsof jouw bedrijf of merk je doelgroep door die uitingen ‘begrijpt’. Wanneer je er zelf echt van overtuigd bent dat jouw product of dienst je doelgroep kan helpen, dan kan het natuurlijk geen kwaad om gebruik te maken van dit effect.

Het bovenstaande heeft natuurlijk betrekking tot alle content maar bij TILT denken we vanuit bewegend beeld en vinden we een goed script belangrijk. Ook hier hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. We delen graag onze tips en inzichten voor het schrijven van een goed script.

6. Bepaal de stijl

Omdat je de kijker aan je merk of dienst wilt binden is het belangrijk dat je content herkenbaar is. Wanneer je je logo weg zou halen zou je doelgroep je bedrijf nog steeds moeten herkennen aan je tone of voice en stijl. Daarom is het makkelijk om een aantal inhoudelijke thema's te bepalen. Denk aan de kleurstelling, karakter, taalgebruik, etc. Het is erg handig wanneer je beschikking hebt tot een motion toolkit waar de de belangrijkste elementen in terug kan vinden. Zo kan je altijd makkelijk en consistent content maken in de huisstijl van jouw bedrijf.

7. De distributie van je content

Je wil natuurlijk dat jouw video impact maakt. Om er zeker van te zijn dat al je inspanningen niet voor niets zijn geweest dien je dus goed na te denken over de verspreiding van je content via je social, owned, earned of paid kanalen. Het is belangrijk om te beginnen bij de basis; zorg altijd dat de content op je website op orde is. Vanuit daar kan je bepalen of je organisch of betaald verder gaat om je doelgroep te bereiken. Omdat de technologie onderhevig is aan veranderingen is het wel een goed idee om je in te laten lichten over de mogelijkheden binnen paid media. We denken graag met je mee over de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Contentmarketing

Er gaat natuurlijk veel tijd zitten in het ontwikkelen van een gedegen strategie maar het zal je op de lange termijn weer veel tijd besparen en zorgt voor inzichten die je anders waarschijnlijk had gemist. Ook dwingt het je om te beginnen bij de basis zodat processen goed op elkaar aansluiten. Op het moment dat je overzicht op alle niveaus hebt gecreëerd kan je aan de slag met de volgende stap; contentmarketing. Hier kunnen we je goed mee helpen. We ondersteunen merken met de realisatie van benodigde content om ervoor te zorgen dat je top of mind wordt bij je doelgroep. TILT is gespecialiseerd in de ontwikkeling en optimalisatie van videocontent. Voor andere diensten zoals copywriting, social media posts, newsletters, podcasts, etc. werken we graag samen met bevriende professionals. We ontzorgen onze klanten ook graag in dit proces en zijn hier meestal het aanspreekpunt tijdens de productie. Zo zorgen we altijd voor overzicht en weet iedereen wat ze kunnen verwachten. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je kijken wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Blog

we delen graag
onze inzichten

Hoe schrijf je een goed script?
Video is een krachtige marketing tool wanneer je dit op de juiste manier inzet. Maar hoe zorg je er nou voor dat je merkverhaal op de juiste manier wordt verteld? We delen graag onze tips voor het schrijven van een sterk script.
Waarom een animatie laten maken?
De play button is al jaren de meest onweerstaanbare call to action. Video en animatie zijn niet meer weg te denken uit het digitale landschap. We willen tenslotte allemaal ons verhaal vertellen om ons merk te versterken en betrokkenheid te creëren. Animatie is het ideale middel om dit te doen.
Bedrijfsvideo als investering
Video is altijd al het meest efficiënte gereedschap geweest om je merkverhaal te vertellen. Investeer in video en vergroot je naamsbekendheid, online vindbaarheid en je conversie. We leggen je graag uit hoe je video voor je kan laten werken binnen jullie organisatie.

kennismaken of delen?